top of page

Mindfulness

Wat is Mindfulness?


De betekenis van mindfulness is het open en bewust aanwezig zijn in het huidige moment. Anders gezegd, zonder oordeel waarnemen wat er in het hier-en-nu plaatsvindt. Dit kan via je zintuigen (ogen, neus, oren, mond en voelen), maar ook met je gedachten. Mindfulness wordt tegenwoordig in diverse vormen aangeboden, welke allen veel overlap met elkaar hebben. Binnen Praktijk Helmerdam richten we ons vooral op “Mindfulness Based Cognitive Therapy”, ook wel afgekort met: MBCT. De mindfulness technieken zijn geïntegreerd met cognitieve gedragstherapie.

Wat is het doel van Mindfulness?


Vaak wordt gedacht dat mindfulness zweverig is, maar in werkelijkheid is mindfulness een manier om je aandacht te trainen. Je leert je aandacht te focussen op wat je denkt, voelt en ervaart op dat moment. Het gaat er hierbij niet om of hetgeen wat je voelt positief of negatief is, maar wel dat je hier zonder oordeel naar leert kijken. 


De training biedt je tools om meer voluit te leven in het huidige moment, minder te piekeren over jezelf, de toekomst of het verleden en je minder te verliezen in de lastige zaken van het leven die iedereen onvermijdelijk tegenkomt. Je leert afstand te nemen van gedachten en gevoelens, die je vaak volledig in beslag kunnen nemen. Door te ervaren dat je los kan komen van je gedachten en gevoelens, ga je ook meer keuzemogelijkheden ervaren, wat mogelijkheden en perspectief biedt. 

Kortom mindfulness leert je anders om te gaan met tegenslag, ongemak en stress. Het leert je jouw niet-helpende reacties en patronen te herkennen. Hierdoor ben je in staat bewuster en effectiever te reageren, richting te geven aan je leven en meer te genieten van het moment.

Welke trainingsvormen zijn er?

De training kent 2 varianten. Een variant voor volwassenen en een variant afgestemd op jongeren tussen de 12 en 21 jaar.

Vervolgens kun je kiezen voor de volgende trainingsvormen:

- Groepstraining jongeren voor 5 a 6 personen met vaste data, tijden en locatie in Boekel

(zie doorkliklink onderaan deze pagina voor de eerstvolgende trainingsdata, tijden en locaties).

- Groepstraining volwassenen tussen de 8 en 15 personen met vaste data, tijden en locaties in Erp

(zie doorkliklink onderaan deze pagina voor de eerstvolgende trainingsdata, tijden en locaties).

- Groepstraining voor volwassenen en bedrijven tussen de 8 en 15 personen met data, tijden en locatie in overleg. 

- Training 1-op1, duo of kleine groep van 4 personen voor volwassenen met data, tijden en locatie in overleg. 

- Training voor gezinnen met data, tijden en locatie in overleg.

Hoe ziet de training eruit?


Het programma Mindfulness wordt gedurende acht sessies doorlopen. Het bestaat uit acht sessies van 2 uur per sessie voor jongeren en 2,5 uur per sessie voor volwassenen. Elke sessie  heeft een eigen thema. Het is een praktische training, je krijgt een werkboek mee om thuis mee te oefenen en om een stukje theoretische basis te hebben. Je ontvangt ook 2 sets met digitale audio-bestanden met begeleide meditaties.

 

 • De eerste set is de standaard-set met alle benodigde begeleide meditaties van de training.

 • De tweede set is een aanvulling hierop met meer variaties in de begeleide meditaties. 

Er zijn een aantal belangrijke onderdelen, deze komen nagenoeg wekelijks tijdens de bijeenkomsten aan bod:

 • Bewegingsoefeningen;

 • Zit- en loopmeditatie;

 • Begeleide aandachts- en concentratieoefeningen;

 • Oefeningen, exploratie en reflectie: vanuit verschillende werkvormen oefen en onderzoek je, samen met je medecursisten, hoe je mindfulness onderdeel van je dagelijks leven kunt maken.
   

De acht thema’s die voorbij zullen komen in de training:

 • Jouw automatische piloot herkennen

 • Omgaan met hindernissen

 • Bewustzijn van je ademhaling

 • Aanwezig blijven in het moment

 • Toestaan, laten zijn en acceptatie

 • Gedachten zijn geen feiten

 • Hoe kan ik het beste voor mezelf zorgen?

 • Met stressvolle situaties omgaan

Naast de gewone trainingen organiseren we ook regelmatig stiltedagen, waarop je je vrij kunt inschrijven (indien je bekend bent met mindfulness).

 

Voor wie is Mindfulness geschikt?


Mindfulness kan gebruikt worden bij een zeer grote verscheidenheid aan persoonlijke doelstellingen en klachten. Je kunt hierbij denken aan: stress, burn-out, AD(H)D, piekeren en lichamelijke klachten. Maar denk vooral ook aan zaken als meer balans tussen werk en privé en het inrichten van een bewuster leven.

 

Interesse?

Kijk hieronder en klik op de training van je keuze. Je wordt dan doorgelinkt naar het juiste mailadres, zodat je informatie kunt opvragen rondom de verschillende mogelijkheden en inschrijvingen. Het kan ook via de Whatsapp-knop onderaan deze pagina.

Klik hier voor een overzicht van de eerstvolgende data en locaties van trainingen en stiltedagen.

Image by Simon Wilkes
Paardenbloem.jpeg
bottom of page